Szolgáltatásaink


Extrák


Speciális


Árlista

Fogágybetegség

A parodontopátia, vagy fogágybetegség a fog támasztó szöveteinek megbetegedését, gyulladását, leépülését jelenti. A fogágybetegséget komolyan kell venni, mert bár van hogy lefolyása fajdalommentes, végül a fog elvesztéséhez vezethet. A fog elvesztésén túl, az Amerikai Parodontológiai Társaság szerint a fogágybetegség lehetséges következményei a szívinfarktus és az agyvérzés is.


Mi okozza a fogágybetegséget?

A fogágybetegség elsődleges okozója a bakteriális plakk - a ragacsos, színtelen lerakódás a fogakon. A plakk ínygyulladást okoz, aminek jelei a megnagyobbodott, vérző, vörös és érzékeny íny.

Az ínygyulladás (gingivítisz) a betegség korai szakaszára jellemző, még megállítható és visszafordítható folyamat. Ehhez a szájhigiénia megfelelő szinten tartása alapvető feltétel, amit mindennapi rendszeres fogmosással, fogselyem, szájöblítő, esetleg más fogtisztító eszközök használatával érhetünk el. Amennyiben nem kezeljük az ínygyulladást, a folyamat továbbterjed és fogágybetegségbe (parodontopátiába) megy át, amikor a gyulladás már nem csak a lágyszöveteket, hanem a fogat körülvevő csontot is érinti. Ilyenkor az íny a fogtól elemelhető, a fog mellett mély, gyulladásos tasakok alakulnak ki, és a fogat körülvevő csont lebomlik. Ennek a folyamatnak a következménye az íny visszahúzódása, a kellemetlen szájszag, a duzzadt, vérző íny, a mozgatható fog és a végén a fog elvesztése.