Szolgáltatásaink


Extrák


Speciális


Árlista

Endodoncia, gyökérkezelés

Tartsa meg természetes fogait egy életen át!

Szakszerű fogorvosi, ún. endodonciai ellátással (más néven gyökérkezeléssel) jó eséllyel meg lehet menteni a nagymértékben sérült, vagy megbetegedett természetes fogakat. Néhány leggyakrabban felmerülő kérdésre próbálunk válaszolni annak érdekében, hogy segítsünk megérteni, mikor és miért szükséges ez a fajta kezelés, illetve milyen módon menthető meg a fog.


Mi az endodoncia?

Az endodoncia a fogorvoslás azon területe, amely a fogbél betegségeinek megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik.


Mi a fogbél?

A fogbél (pulpa) a fogbélüregben elhelyezkedő lágyszövet, ami a fogat ellátó ereket, idegeket tartalmazza. A fogbelet a dentin, a fog kemény szövete veszi körül. Minden fognak egy pulpakamrája, de - a gyökerek számától függően - több gyökércsatornája is lehet.


Hogy történik az endodonciai kezelés?

A kezelés több ülésben (általában 2-3 alkalom) történik.


Az első kezelés alkalmával a fogorvos a fogat megnyitja és eltávolítja a megbetegedett fogbelet. Ezt követően megtisztítja és átöblíti a pulpakamrát és a gyökércsatornákat. A fogba szükségszerűen gyógyszert helyez be, vagy a fogat véglegesen lezárja, hogy megakadályozza annak újrafertőződését. A gyökérkezelés megfelelő érzéstelenítés mellett teljesen fájdalommentes beavatkozás. A gyökérkezelt fogra ezután végleges restaurációként tömés, inlay vagy korona kerülhet.