Szolgáltatásaink


Extrák


Speciális


Árlista

Tömés

A mosoly helyreállítása - Milyen tömések közül választhat?

A fogászati tömőanyagok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években. Több évtizedes kutatómunka eredményeképpen olyan anyagokat fejlesztettek ki, mint pl. a fogászati kerámia és műanyagok, amelyek a természetes fog látszatát nyújtják. Az új anyagok megjelenésével mégsem szorultak ki a mindennapi gyakorlatból a már hagyományosnak tekinthető, jól bevált fogászati anyagok, mint pl. az arany és különböző fémötvözetek. Ezen anyagok alkalmazása nagymértékű kopásállóságuk, ellenállóságuk miatt kiváló azon területeken, ahol a rágóerők leginkább érvényesülnek (pl. rágófogak).


A tömések és restaurációk típusai

A töméseket két nagy csoportra oszthatjuk az elkészítési módjuk szerint: direkt és indirekt restaurációk.


Direkt restaurációk: tömések, amelyek az üreg előkészítése után egy ülésben készülnek el. A tömésekhez használatos fogászati anyagok: amalgám, üvegionomerek, kompomerek és kompozíciós tömőanyagok.


Indirekt restaurációk: általában kettő vagy több ülés szükséges, hogy elkészüljenek. Ebbe a csoportba tartozik az inlay (betét típus), az onlay (betét típus), a kerámia héj (veneer), a korona, a híd és a kivehető fogpótlások.
Indirekt restaurációk készülhetnek fogászati aranyból, különböző fémötvözetekből, kerámiából, kompozíciós anyagból, illetve ezen anyagok kombinációjából. Az első ülés alkalmával - az alapos és körültekintő fogorvosi vizsgálat után - a fogorvos előkészíti a foga(ka)t és lenyomatot vesz (elképzelhető azonban az is, hogy már a fogak előkészítéséhez is több ülés szükséges). A lenyomat ezután a fogtechnikai laboratóriumba kerül, ahol a fogtechnikus elkészíti a fogművet. A következő ülésben a fogorvos a fogművet, amennyiben szükséges, korrigálja, és a beteg szájába helyezi.